Начало | За Контакти | FAQ | Връзки
Начало Клиенти Услуги Цени Проверка на сметки Плащане на сметки Отчитане на водомери
Факти и цифри
Нормативна база
Любопитно и полезно
Екология
Детски свят
Работа във ВиК
Профил на купувача
Покажи
Webmail (за служители)
  Име
  Парола
 
Гласуване

Кога желаете да бъдат отчитани водомерите ви?

както досега (в делничен ден между 8:00 и 17:00)
в делничен ден (след 17:00)
в събота или неделя

Резултати
 
Press

разпечатай

Уважаеми клиенти
 

Обръщаме се към Вас и най-вече към представителите на етажната собственост, във връзка с проблем, станал видим след влизане в експлоатация на модерната Пречиствателна станция за отпадъчни води в град Русе.

Съоръжението е скъпо, построено изцяло с пари по европейската програма ИСПА, модерно, осигуряващо екологичен подход към река Дунав и прилежащите природни дадености.

Никое съоръжение обаче не може да работи безотказно, ако не бъдат осигурени подходящите условия за това.

Възникна проблем, непознат при експлоатацията на подобни съоръжения на Запад — оказа се, че в градската канализационна мрежа на Русе всички ние безхаберно изхвърляме какво ли не! А най-голям проблем се явяват така удобните „мокри“ кърпички , които всички използваме ежедневно, и които — оказа се — накрая вместо на сметището,се оказват заплетени в помпите на Пречиствателната станция за отпадъчни води, предизвиквайки аварирането им.

Едва ли ще се справим сами с този проблем. Той възникна най-напред в каналните отклонения на шивашките предприятия, които се оказаха задръстени с текстилни изрезки, ползвани за хигиенни нужди и после изхвърляни в канализацията, вместо на местата за отпадъци. Решихме проблема, обръщайки се към управителите на тези фирми и сключвайки анекси към договорите с тях, за да могат да носят отговорност за случващото се.

Няма обаче да се справим сами, без Ваша помощ, с настоящия проблем.

При изхвърляне на трудноразградими отпадъци в канализационната мрежа, е застрашена не само безаварийната работа на пречиствателната станция, но и целостта на каналните отклонения на Вашите жилищни сгради. При затлачването им с отпадъци, чието място не е там, след подаване на заявка от страна на домоуправителя, ние извършваме услуга „отпушване на канала“, но това става срещу заплащане по съответен ценоразпис — разход, който всяка етажна собственост при дисциплина би могла да си спести.

Освен това машините, които ползваме, работят с водна струя под налягане, което би могло излишно да компрометира канализационното отклонение при много сериозни запушвания и да доведе до допълнителен разход.

Всичко това може да бъде избегнато с малко внимание към проблема. Моля, ползвайте местата за изхвърляне на отпадъци, а канализацията — по предназначение! 

Публикувано на: 24-01-2014


   Назад Нагоре   
design by Fashion.BG © 2005 “Водоснабдяване и Канализация” ООД - Русе. Всички права запазени.