Начало | За Контакти | FAQ | Връзки
Начало Клиенти Услуги Цени Проверка на сметки Плащане на сметки Отчитане на водомери
Факти и цифри
Нормативна база
Любопитно и полезно
Екология
Детски свят
Работа във ВиК
Профил на купувача
Покажи
Webmail (за служители)
  Име
  Парола
 
Гласуване

Кога желаете да бъдат отчитани водомерите ви?

както досега (в делничен ден между 8:00 и 17:00)
в делничен ден (след 17:00)
в събота или неделя

Резултати
 
Любопитно и полезно

разпечатай

22 МАРТ - СВЕТОВЕН ДЕН НА ВОДАТА

Инициативата за празнуване на Световния ден на водата се поражда през 1992 на конференция на Обединените нации на тема „Екология и развитие”, проведена в Рио де Женейро.

От този момент всяка година се организират събития в цял свят, посветени на тази магия — ВОДАТА.

Официалното отбелязване на Световния ден на водата 2006 ще стане в Мексико, по време на Четвъртия Световен воден форум, на 22 март.

Тази година форумът ще се проведе под надслов „Водата и културата”.

Молитва на брега на езеро, Индия

Факти и цифри за водата, религиите и вярванията

Във вестника на Водния портал на ЮНЕСКО бяха публикувани някои факти и цифри за водата и религиите и вярванията: водата играе централна роля в много религии и вярвания по света. Тя е извор на живот и олицетворява (пре)раждането. Водата почиства тялото и по презумпция го пречиства. Така тя има символичен (дори сакрален) статут. Водата е ключов елемент в религиозните церемонии и ритуали.

Водата често се счита за божество. Реките, дъждът, езерата, ледниците, градушките или снегът често се интерпретират в този дух в културната или религиозната сфера.

Водни лилии, Китай

Водата никога не се разглежда като неутрална или пасивна. Счита се, че тя има сили и способности да трансформира този свят, да изчиства от греховете и да пресътворява светостта. Водата отмива мръсотията и пречиства физически и символично. Водата е жива и духовна субстанция , която служи като посредник между хората и боговете. Тя често представлява границата между този свят и отвъдното.

Будизъм: При будистките погребения водата се налива в купа и се поставя пред монасите и мъртвото тяло. Когато водата напълни купата и започне да прелива монасите рецитират “Нека както дъждът пълни реките и се влива в океана, така това, което ние пренасяме да достигне до отпътувалия”.

Християнство: Водата е свързана с божието кръщение - публично обявяване на вярата и знак за приемане в християнската църква. Когато се извършва кръщението човекът изцяло или частично е потопен във водата или просто се напръсква със светена вода по главата. Този свещен акт има своите корени в Библията, когато Исус е бил покръстен от Йоан Кръстител във водите на река Йордан. Водата символизира пречистването, отхвърлянето на първородния грях. В Новия завет “живата вода” или “водата на живота” олицетворява Божия Дух, който е “вечният живот”.

Ритуален кладенц, Юдеизъм

Хиндуизъм: Водата е надарена със силата да пречиства духа. Сутрешното измиване с вода е задължително всеки ден за последователите на хиндуизма. Всички храмове са разположени в близост до източник на вода, а последователите трябва да се облеят преди да влязат в храма. Много от светите места са разположени на брега на река. Речните устия се считат за особено свети.

Ислям: Според мюсюлманите водата служи изключително и само за пречистване. Има три вида пречистване:

· Първият и най-важният е измиване на цялото тяло; това е задължително след секс и е препоръчително преди петъчната молитва и преди докосване на Корана.

· Преди всяка от петте ежедневни молитви мюсюлманите поливат главите и измиват ръцете до лактите и стъпалата си. Всички джамии осигуряват водоизточник, обичайно чешма или фонтан, за това пречистване.

Светена вода, Християнство

· Когато водата е кът, последователите на Исляма използват пясък, за да се пречистят.

Юдеизъм: Евреите използват вода за ритуално измиване, за да възстановят и поддържат чистотата си. Измиването на ръцете преди и след хранене е задължително. Въпреки че ритуалното обливане – миквех, е било някога особено важно, сега то е позагубило своето значение. То остава задължително за новоприелите във вярата. Мъжете участват в миквех в петък и преди празници, а жените преди сватбата си, след раждане и след менструация.

Ритуално къпане, Хиндуизъм
Шинтоизъм: Шинтоизмът се основава на дълбоката почит към ками - многобройни божества населяващи природата. Молитвата към ками трябва винаги да започва с ритуал на пречистване с вода. По този начин се възстановява редът и балансът между природата, хората и божествата. Водопадите се считат за свещени.
Ритуал с използване на вода, Будизъм
По материали от: www.earthforever.org
 
   Назад Нагоре   
design by Fashion.BG © 2005 “Водоснабдяване и Канализация” ООД - Русе. Всички права запазени.