Начало | За Контакти | FAQ | Връзки
Начало Клиенти Услуги Цени Проверка на сметки Плащане на сметки Отчитане на водомери
Факти и цифри
Нормативна база
Любопитно и полезно
Екология
Детски свят
Работа във ВиК
Профил на купувача
Покажи
Webmail (за служители)
  Име
  Парола
 
Гласуване

Кога желаете да бъдат отчитани водомерите ви?

както досега (в делничен ден между 8:00 и 17:00)
в делничен ден (след 17:00)
в събота или неделя

Резултати
 
Любопитно и полезно

разпечатай

ВОДАТА НА ДВОРА И В ГРАДИНАТА

Как да спестим вода, пари и много тежка работа и все още да имаме двор за забавления?

ДОБРИ СЪВЕТИ

Не ползвайте питейна вода за напояване! Кладенец или събирането на дъждовна вода ще Ви решат проблема.
Поливайте тревата, цветята и зеленчуците обилно два пъти седмично, а не по малко всеки ден. Поливайте сутрин или вечер, за да ограничите изпаряването на водата.
Покривайте засадените площи с трева или слама, за да намалите изпаренията.
Озеленяването на външната площ с трева, цветя, дървета, храсти и зеленчукови градини предлага най-голямата възможност за пестене на вода. Това е така, защото повечето хора поливат с много повече вода своята градина отколкото й е необходимо. Някой специалисти смятат, че 85 % от проблемите в зелените площи са причинени от твърде много поливане.

НИЕ ВИ ПРЕПОРЪЧВАМЕ
· Поливайте преди 9 сутринта или след 6 часа след обяд
Ако пръскате Вашата морава в горещите часове на деня, Вие ще изгубите 30 % от водата поради изпарение. Но ако изчакате горещите часови да отминат, водата ще се просмуче в почвата и ще спомогне за развитието на корените. Най-добре е да се полива рано сутрин, за да се предотврати появата на плесени. Но в безводните райони, където влажността и плесените не са сериозен проблем, поливането във вечерните часове може да бъде отличен начин да поддържате Вашата морава здрава. Освен това можете да избегнете загуби от изпарение, ако се въздържате да поливате във ветровит ден.
· Няколко кратки поливания са по-добри от едно дълго
Повечето разпръскващи устройства за морави подават водата по-бързо отколкото тя може да поеме. Нашият съвет е – поливайте моравата си три пъти по десет минути с половин часов промеждутък. Това е равносилно на 30 минутно поливане без прекъсване, но е щадящо към растенията.
· Поливайте само, когато е необходимо
Най-лесният начин да се разбере дали тревата се нуждае от вода е да се разходите по нея. Ако останат следи от стъпки по нея, значи е време за напояване. В противен случай, изчакайте един ден. Внимание: постоянното поливане спомага растежа на корените наплитко, което ще изсуши моравата през горещите дни.
· Наторявайте
Триците от борова кора или слама пестят пестят вода и имат декоративен характер, когато са разстлани между дърветата, храстите и други растения. Те задържат влага под себе си, осигурявайки на растенията по-дълготрайна влага. След време се разлагат и стават богат източник на хранителни вещества, а освен това пречат на растежа на плевелите до растенията Ви. Преди да засадите, каквото и да било, земята трябва да бъде обърната и аерирана, за да спомогнете за лесния растеж на корените. Изкуственият тор е ключов елемент. В някои места добре наторената почва изисква само 70 % от водата, от която се нуждае една необработена почва.
· Позволете на тревата да расте по-дълго
По-високата трева се нуждае от по-малко вода. Позволявайки й да израстне на височина 12 – 15 см., тя ще защитава тревните корени от горещото обедно слънце и ще предотвратява изпарението.
· Подредба на градината
Можете да пестите вода чрез творческо озеленяване на двора, което изисква по-малко поддръжка, по-малки сметки за вода, но придава живописен декоративен вид.

НИЕ ВИ ПРЕПОРЪЧВАМЕ
Разделете двора си на няколко зони – някои с трева и други влаголюбиви растения, които изискват постоянно поливане, други зони с насаждения, които се нуждаят от по-малко вода, и други зони, които не се нуждаят изобщо от поливане. Разделянето на растенията в зависимост от количеството вода, от което се нуждаят, прави поддръжката много по-лесна. Намаляването на водопотреблението е единствената полза. Не засаждайте трева на дълги тесни секции. Невъзможно е да се пръскат такива площи така, че водата да е насочена само към тревата, особено, ако тревата е в близост до пътека или улица, които се нагорещяват през деня и по този начин ускоряват изпарението на водата.
Потърсете в магазините за озеленяване сухолюбиви растения.
Бъдете предвидливи и установете какъв тип пеизаж съответства на Вашия стил на живот.
· Капково напояване
Най-ефективният начин за използване на водата на двора като запазите растенията здрави, е чрез капковото напояване. Изградено като внимателно планирана мрежа от скрити тръби и маркучи, то осигурява бавно струене на вода до кореновата система на градината. Повечето традиционни разпръскващи системи подават десетки литри вода на минута, докато капковото напояване намалява многократно потока. Повечето капкови системи са конструирани със специални меки тръби и гъвкави връзки. Тръбите, които обикновено са от ½ до 1 цол в диаметър са заровени непосредствено под земната повърхност. Малките гъвкави връзки довеждат водата до повърхността.
ПРЕДИМСТВА: Тъй като водата се подава само, където е необходимо, има малки загуби и растежът на плевелите е минимизиран. Проблемите с плесените/гъбите, причинени от наводненията, драстично намаляват. Ерозията е рядка по наклоните, защото водата, която се прилага е с по-ниско налягане от традиционните разпръсквачки. Капковото оросяване е идеално за селскостопанските градини, храсти, дървета и многогодишни растения, които се нуждаят от регулярно месечно поливане на специфични места.
Естествени места за капково напояване са зеленчуковите или цветни градини, или където храстите граничат с къща.
· Повторно използване на водата
Става въпрос за водата, която се оттича от мивките, пералните, ваните, душовете. Идеята е повторно използване на водата за цели, при които изискванията за чистота не са така високи, като например за напояване на дворни насаждения или промиване на тоалетни.

Скъпи приятели, тук има много ценна информация за пестена на водата. Вземете я. Използвайте я. Споделете я с близки и приятели.
Нашето дружество носи отговорност за снабдяването на имотите Ви с вода. Ремонтът и поддръжката на цялата водопоровдна мрежа до общия водомер, както и на самия него, е за сметка на фирмата. Вие сте отговорни за вътрешната водопроводна инсталация след общия водомер. Затова е препоръчително да поддържате тръбите и водомерите в собствеността си в добро състояние и да ги проверявате редовно за течове.

 
   Назад Нагоре   
design by Fashion.BG © 2005 “Водоснабдяване и Канализация” ООД - Русе. Всички права запазени.