Начало | За Контакти | FAQ | Връзки
Начало Клиенти Услуги Цени Проверка на сметки Плащане на сметки Отчитане на водомери
Факти и цифри
Нормативна база
Любопитно и полезно
Екология
Детски свят
Работа във ВиК
Профил на купувача
Покажи
Webmail (за служители)
  Име
  Парола
 
Гласуване

Кога желаете да бъдат отчитани водомерите ви?

както досега (в делничен ден между 8:00 и 17:00)
в делничен ден (след 17:00)
в събота или неделя

Резултати
 
Детски свят
Празнувахме 22.03 – Световен ден на водата - с нашите малки приятели
 

Отшумя и този празник. През всяка следваща година децата ни изненадват все повече и повече. Толкова много рисунки (повече от 400) пристигнаха от Русе, Ветово, Кубрат и къде ли още не. 65 прекрасни фотографии и 43 есета затрудниха прецизното жури, което трудно излъчи победители.

И все пак ето, това са те:

КОНКУРС ЗА ЕСЕ:

1-во място, 1-ва възрастова група

Славян Красимиров Градев - ОУ „Любен Каравелов"

ВОДАТА - ПРЕКРАСНА И ОПАСНА

Водата е част от нас и ние сме част от водата, тя е навсякъде около нас - океани, морета, ледници, реки, езера, растения и животни. Зараждането на живота, започва във водата, нашето тяло съдържа огромно количество вода и ние съществуваме предимно като вода. Тя е жизнена сила и чиста стихия. Прекрасна е водата, когато е спокойна и синееща в простора, излъчваща сила и мощ, която за миг би могла да стане опасна стихия, заливаща и разрушаваща нашия дом.

Прекрасна е водата, изпълнена с нежност и сила. Тя дава живот и жизнена енергия на всичко докоснало се до нея. След дъжд избуява тревата и сякаш излиза от съня си природата. А колко прекрасно е да тичаш под капките? Морето и реката те прегръщат и обгръщат с прекрасна вода и чувстваш как отново се раждаш в тях. Пустинята има живи само своите оазиси. Безкрайният пясък без чудото на живота мени непрекъснато пейзажа с различни по форма и големина дюни, но изглежда самотен и скучен. Без прекрасната и чиста вода светът би загинал, би станал пустиня. Движението на водата поддържа живота, когато тя спре това означава, че умира и всичко, което е в нея и около нея залинява и се погубва.

Водата е женска богиня, издигната в култ, на която се прекланят народите, осъзнавайки силата и могъщесвото й. Стремежа на хората винаги е бил да я обуздаят, за да я използват. Понякога водата им отвръща, за да напомни за себе си. Водата има уникалната способност да помни. Тя помни през какво е минала, какво сме я накарили да изтърпи и как сме се отнесли към нея. Водата е тайнствена и загадъчна, продължава да пази част от тайните на сътворението и света. Опознавайки по - добре водата всъщност ще опознаем по - добре себе си.

Водата е опасна в стихията си и неубоздаността си. Непокорна е и много разрушителна. Свидетели сме на изпусната й сила, когато се излива като порой, предизвиква наводнения и огромни вълни заливат земята. Тогава тя поглъща хиляди хора като хишно животно хванало в плен жертвата си. Това ни кара да се страхуваме от водата и да се отнасяме към нея със стахопочетание. Карани и да се замислим: „Защо се случва това?", „Ние причина ли сме това да се случва?", „Мщожем ли да направим нещо, за да не се повтори ужаса и трагедията от унищоженията и разрушенията?" и още много въпроси на които търсим точния отговор. Съществуват ли въпросите, ще съществува и опасността, идваща от силата на водата.

Със сътворението на света ни е дадена водата и като даденост, ние не винаги я оценяваме достатъчно. Позволяваме си да я замърсяваме, пилеем и неуважаваме. Въпреки дъгата, която имаме благодарение на нежниште капчици, забравяме да благодарим, че я има прекрасната вода. Замърсената вода не може да сътвори дъга и това е още една причина да я запазим чиста в природата. Трябва да помним, че от нас зависи водата да бъде прекрасна, а не опасна.

2-ро място, 1-ва възрастова група

Ванеса Ванева — ОУ „Л. Каравелов”

ВОДАТА — ПРЕКРАСНА И ОПАСНА

Какво е водата? Нещо, без което не можем. Нещо, което е жизнено важно, но и толкова опасно за нас. Водата, която може да ни погуби, но и да ни спаси.

Понякога водата пристига с такава стихийна сила, че не искаме да я видим повече. А друг път жадуваме за една едничка капка, която всяка сутрин се появява върху малките листа. Капка, която пробужда всяко клонче, всеки цвят, капките, без които дори и ние не можем да отворим очи.

И въпреки това, водата е безгрижна и спокойна. В безброй ручеи, течащи из планините, обливащи малките камъчета. Многобройни водопади, сипещи мощните си води. Хиляди морета с непокорени дълбини.

Дори да ни изглежда спокойна и безобидна, водата всъщност е велика стихия. Може да помогне и успокои, докато се разхождаме пoд дъжда. Може да ни накара да се смеем, докато играем в морето. Но също така може да ни помете с огромната си сила.

Не мога да сравня водата с нищо, просто защото тя е уникална и неповторима. Ненапразно народът е казал: „Тихите води са най-дълбоки”, защото, гледайки тихата повърхност на водата, ние си мислим, че тя е съвсем, съвсем невинна. Но съберат ли се облаци над нея, водата се разбунтува и става страшна.

Това е водата — опасна и прекрасна.

3-то място 1-ва възрастова група

Ралица Минкова – СОУ „В. Левски”

ВОДАТА – ОПАСНА И ПРЕКРАСНА

Водата е колкото прекрасна, толкова и опасна. Радости и беди тя може да причини.В живота много хора страдат. Защо ли? Защото водата нахлува в домовете им, връхлита върху градове и села. Хора умират, но това не може да се спре. Те губят своите домове, но и това не може да се спре.Колкото опасна, толкова и прекрасна е водата.

Всички тези морета, океани, водопади, са вода. Те красят света, радват ни, възхищаваме им се.

Аз много обичам водата, но разбира се, имам и страх от нея.

Макар и всички да казваме, че не се страхуваме от нищо, това не е така. Всеки изпитва страх – било от високо, от дълбоко, от тъмно.... Добре е да сме страхливи, за да бъдем предпазливи.

Може да се страхуваме от водата, но нека я обичаме и да опазим чисти тези морета, водопади, реки, океани, защото макар и малко, със своята красота те ни правят по-щастливи.

А тук поместваме две есета на деца със специфични нужди, за тях конкурсът беше добър повод да се провокира активността им и увереността им в собствените им възможности.

Емран Христов, СОУ „Васил Левски”

ВОДАТА – ОПАСНА И ПРЕКРАСНА

Водата е едно от най-големите природни богатства и е от голямо значение за живота на планетата земя. Повече от 2/3 от земната повърхност е покрита с вода.Освен че е с огромно значение за всички живи същества, тя се явява като че ли един скъпоценен дар, дарен от майката природа.

Преди хиляди години първобитните хора приемали водата като дар от боговете, като не знаели че водата крие неподозирани тайни. Те използвали водата за своите нужди, без да подозират колко красива и опасна може да бъде тя.

Днес с усъвършенстването на науката и технологиите ние можем да изучаваме подробно състава на водата от нейния атом до нейното предназначение. Тя може да бъде едно от най-красивите и полезни природни богатства. Освен това тя може да бъде една от най-опустошителните сили на земята. Всеки ден ние научаваме за нейната унищожителна стихия, било то по новини, вестници и интернет. Чували сме за всякакви природни бедствия. Най-силните от тях са причинени от вода.Мощните цунамита, които достигат огромна височина и са наречени, цунами – „убиец”, до наводненията и опустошителната им сила.

Наскоро България бе сполетяна от поредно бедствие.Наводненията в Цар Калоян оставиха населението му без храна и подслон. Хората, уплашени от мисълта, че са останали без покрив над главата си, започнаха да се страхуват за живота си. Благодарение на усилията на Правителството и българския народ успяхме да възстановим изгубеното и да върнем надеждата на тези отчаяни хора.

Задаваме си въпроса дали една обикновена вода може да се окаже заплаха за нас и дали ние можем да я контролираме. Отговорът на това дали водата е заплаха за нас – мисля, че не. А дали ние я контролираме – мисля, че тя контролира нас.

Както при всяка лоша новина си има и добра. Добрата е, че водата е нещо по-велико от нас. Колкото и да се мъчим да се борим срещу нея, не можем. Водата е като един актьор. Тя играе добрите и лошите роли в нашия живот. Въпросът е ние какви ще бъдем. Водата има много лица, тя може да бъде прекрасна, великолепна и чудесна.

Има много неща, на които можем да се любуваме – на красивото море, великолепните водопади и красивите божествени седем Рилски езера, намиращи се в планината Рила в България.

Аз смятам, че водата е един от най-прекрасните богатства и че трябва ние хората да замърсяваме по-малко водата със своите коли, заводи и корпорации.

Сезен Демирева Терзиева, ОУ Тома Кърджиев

ВОДАТА — ОПАСНА И ПРЕКРАСНА

Водата е един от четирите елемента в природата, сред които са още земята, въздуха и огъня. Тя има три основни форми: лед, пара и течност. Водата е много важна за всеки един човешки организъм, защото представлява петдесет процента даже и повече от нашето тяло. А и не трябва да забравяме, че ние можем да издържим дълго време без храна, но не можем повече от един ден без вода.

Защо водата може да бъде опасна?

Мръсната вода е много опасна, защото може да отрови всички природни създания: растения, животни и хора. Това го предизвикваме ние, хората, като изхвърляме големи количества битови отпадъци и превозваме опасни химически вещества с кораби. Водата може да е опасна и когато е чиста, защото тя е огромна стихия, най — могъщата в природата. Например, когато стават наводнения и бедствия, които водят до човешки и материални жертви. Тук е подходящо да разкажа за една лична история. Миналото лято в нашето село имаше голямо бедствие и няколко къщи бяха наводнени. Макар, че нямаше ранени или загинали, аз видях ужас, страх и паника в очите на всички. Много къщи бяха разрушени и всеки човек искаше да спаси по нещо, което е останало от покъщнината му. Хората мислеха къде ще живеят от тук нататък, какво ще става за напред. Аз не съм преживяла лично това, защото нашата къща не беше наводнена, но ви уверявам, че изпитах същата тъга и ужас от това, което се беше случило на всички в селото. Аз бях много тъжна, защото видях ставащото със своите очи. Водата може да е опасна по още много причини. Например, когато не внимаваме или не знаем да плуваме има риск да се удавим. Знаем, че водните създания са много красиви, но сред тях има и опасни. Акулите и крокодилите са много страшни и кръвожадни и много хора са загинали от тях. Водата може да е опасна, когато има буря в морето и стане корабокрушение! Също като кораба “ Титаник “, който е потънал в Антарктическия океан с хиляда души на борда и всички те падат в ледените води, от където няма спасение. Моите мисли и чувства за това са, че е било много мъчително за тези хора да чакат някой да им помогне и да умират един по един в огромния леден океан. Спасили са се само няколко души от всичките тези хора и е било истински шанс за тях. Според мен, не е било справедливо всички да умират в мъчение, без капчица надежда, че някой ще ги спаси от тази неизбежна смърт. Според мен, аз бих се страхувала да се кача на кораб и бих посъветвала близките си да не пътуват по вода, също от страх да не ги загубя!

Ледът също е вода, който е опасен, защото можем да паднем и да се нараним сериозно. През зимата стават много катастрофи от невнимание, защото хората не слагат вериги на гумите на колите си. Има някои хора, които се придвижват по-трудно, като възрастните и хората с проблеми в двигателната система. Аз имам такъв проблем и ми беше трудно да се движа тази зима. Затова баща ми, на когото съм много благодарна, ме водеше всеки ден на гърба си до моето училище. За мен от една страна беше много добре, защото нямаше да изпускам учебен материал, но от друга страна беше много тъжно, защото моите съученици можеха да идват сами да се забавляват в снега, а аз не можех. Сега се сещам, че дъжда също е вода, но когато вали се чувствам малко тъжно, защото е мрачно и тихо навън. Много е хубаво, когато дъждът спре и се покаже дъгата с много ярки цветове и озари небето и всички птички да запеят. В този момент гледката ми стопля сърцето. Затова водата може да бъде и прекрасна.

Защо водата може да бъде и прекрасна?

Водата е живот, защото ние хората не можем да съществуваме без нея. Почвата трябва да бъде напоена, за да растат растенията и посевите. Житото, царевицата, слънчогледа и всички овошки зависят от водата, а те осигуряват нашата храна. Да не заравяме прекрасния шарен воден свят: риби, миди, водорасли, корали, морски звезди. Подводното царство е ценно и тайнствено. Много би ми се искало да се гмуркам с водолазен костюм, за да разгледам морското дъно от близо, а не само на снимка. Наскоро гледах по телевизията репортаж за двама влюбени, които се женят под водата. Това ми се стори много странно и интересно, но също така и романтично. Всички казват, че рибата е полезна храна, но аз мисля, че е и вкусна. Черният хайвер, омарите, сьомгата се сервират в най-скъпите ресторанти и са известни деликатеси. Водата може да послужи и за забавления. Има много водни спортове: състезания с водни ски, скутери, яхти, сърфове, които са много известни и имат хиляди почитатели. Аз например, съм карала водно колело и си прекарах страхотно, но много бих искала да се пусна по водна пързалка. През лятото винаги ходя на басейн и заедно с мама се опитвам да плувам. Там има много деца, с които играя, весело е и тези моменти са най— щастливите в живота ми. Много се надявам, че тази година, ако завърша с отличен успех моите родители ще ме заведат на море. Това е най-голямата ми мечта.

Чувала съм, че водноелектрическите централи са най-евтиния и безопасен начин за получаване на ток. Може би трябва да се строят повече такива за в бъдеще.

Водата е жизнено необходима, затова ние хората трябва да я пазим чиста. Нужно е да се строят повече пречиствателни станции към големите заводи и да се пренасят по-малко опасни материали с кораби. А всички ние в къщи можем да пестим водата, защото тя е на изчерпване. Например, докато си мием зъбите или се къпем, можем да спрем чешмата.

Всички трябва да плащат сметките си редовно и навреме, за да има достатъчно пари за ремонти и пречиствателни машини.

1-во място 2-ра възрастова група

Павлина Сашова Димитрова СОУ „Хр. Ботев", гр.Кубрат

ВОДАТА – ПРЕКРАСНА И ОПАСНА

Прекрасна и опасна! Кое е първо, кое е истинско, кое е по важно?! Все въпроси достойни за обстоен отговор. „Прекрасното" ли е повече или „опасното"?! Можем ли да разделим едното от другото?Като кокошката и яйцето - дилема с много отговори, дилема без окончателно заключение.

Затварям си очите и се опитвам да си представя нещо около мен- предмет, аксесоар, живо същество, което не е свързано с вода. Камъкът? Не, та нали водата е донесла песъчинките, натрупала ги е и после е определила формата. Дървото? Поело влагата, дишало макар обработено, то няма как да съществува без водата. Има и много демонстрации, които показват че не е препоръчително чаша вода да се оставя върху масата. Не мога, не намерих част от мен, част от природата, която да няма досег с великата вода! Само за миг да си представим, че тя изчезне: Изчезва всичко! Няма бъдеще, няма настояще!

Ами хората, животните, цветята, те ежедневно се нуждаят от вода. Не само това, но и тя трябва да има определени показатели- чиста, свежа, прясна!А тя наистина е чудесна!

Спомням си красиви гледки, прекрасни реки, неустоими водопади, езера с незабравими пейзажи! Но не прекалявам ли с хвалбите?! И все пак така го чувствам.

Нека помисля и за „опасната" част от водата. Лоши мисли нахлуват в главата ми! Първо се сещам за болести, за епидемии, за пандеми, за много жертви. Толкова е жестоко! Много по- лошо от война!

Ами тези безброй наводнения, разрушения, тайфуни, огромни вълни, опустошителни смерчове. Колко много мъка, колко голямо количество пропилян труд, унищожени градове, села, растения, природа!

Оказа се, че водата е една голяма част от природата - една неразривна част от нея и основен неин разрушител.Опасна, необуздана, огромна стихия, без която не можем!

Как тогава, ние хората, слагаме всичко в ред?! Вода за пиене, вода за поливане, вода за къпане, вода за басейни, дестилирана вода, преварена вода, минерална вода. Колко много вода!Как се управлява? Кой е този феномен, който успява да го направи?Тези обикновени хора, които всекидневно си вършат работата - полагат водопроводи, слагат кранове, събират такси, радват другите с навременните си ремонти, с нови водни екстри. Други пък, в своите лаборатории постоянно правят изследвания! Трети пазят водоеми, пазят хората от водата! Какъв абсурд!

След толкова доводи „за" и „против" стигнах само до един извод: Без вода не можем! Не можем и без хората, които се грижат тя да е до нас във всеки един момент.

2-ро място 2-ра възрастова група

ИИЯ ВЕСЕЛКОВА ЦВЕТКОВА

ПГ „Атанас Цонев Буров"

ВОДАТА — ПРЕКРАСНА И ОПАСНА

Водата е красота, загадка, стихия, тя дарява живот, но и го отнема. Всвещената книга па християните Библията пише: „Земята беше БЕЗВОДНА и ПУСТА". С водата Господ създава живота, но след това го унищожава, като пращадъжд и потапя земята.

Според теорията на Дарвин, животът се заражда във водата. Без нея не може дасъществува нито едно живо същество. Но тя може да унищоживсичко, което се изпречи на пътя й. ако се превърне в стихия.

Човекът смята, че е покорил водата, но може ли да се покори нещо, създадено от-природата, дарено с такава прелест и сила. Силата.е също красота. Можем ли да стоимбезразлични пред очарованието на водопада или дълбоките бистри езера, които са като очите на нашата планета. Можем ли да не се възхитим на морските вълни, които нежногалят. Но те и безмилостно убиват, поглъщат огромни кораби, заличават градове исела....

Когато през лятото небето заплаче, благодарение на водата природата рисува с прелестни багри чудото, наречено дъга. но тези същите капки дъжд карат реките да бушуват и да заливат селища, гори и полета, където загиват животни и хора.

Според някои учени, водата е жива, тя се променя в зависимост от това, какво чува и по този начин се превръща в лечител или убиец.

Тази безцветна течност присъства в изкуството и литературата. Много великихудожници са изобразявали несравнимия й чар, много поети са я възпявали в своите произведения, тя присъства навсякъде, където трябва да се подчертае красотата. Народните песни и приказки разказват за „живата вода" и „мъртвата вода". Едната .лекува, разкрасява, съживява, а другата убива.

Не си даваме сметка в забързаното, изпълнено с напрежение ежедневие, какво важно място заема водата. Дори колко често споменаваме името й: „Я пий една .студена вода" или „Света вода ненапита". А колко естетическа наслада предизвикват в насстиховете:

„... от сълзите на нощта земята
бе покрита с бисерна роса;
и во всяка капчицасълза;
се огледа белий ден сияен..."

Великият Алеко Константинов описва най-точно тази стихия и едновременно. прелест, коя буди възхищение и страхопочитание: ,,...Нещо ври, кипи, беснува се, гърми, като че потърсва цялата околност, снопове пяна се мятат като фонтани нагоре, воден прах обсипва целия водопад и над него ти виждаш ясно как се възнася към небесата водната пара и пред очите ти се образуват облаци ..."

Не трябва да забравяме, че водата ни дарява с живот, но ако не се грижим за нея, тя се превръща в наш враг.

3-то място 2-ра възрастова група

Георги Радославов Иванов,

СОУ „Христо Ботев"

ВОДАТА – ОПАСНА И ПРЕКРАСНА

От изследванията и фактите на реалноста, може би трябва да се замислим малко повече за водата. Оказва се, че тя не е просто нещо, което пием, когато сме жадни. Тя е реална и могъща сила в нашия живот. Трябва да се съобразяваме с това. Защото водата освен прекрасна може да бъде и опасна. Всичко зависи само от нас - хората.

Водата съществува още преди появата на човека. Нещо повече - тя е причината за появата на човека, но и не само на него, а на целия живот на планетата. Не случайно, за да определят дали има живот на друга планета, учените търсят наличието на вода.

Днес водата се е превърнала в даденост за някои от нас, но има места по света, където не нефтът, а водата е течното злато. На тези места хората са готови на всичко за малко вода. От биологична гледна точка, човек е съставен от до 90% вода, което обуславя зависимостта ни от тази течност. Какво всъщност обаче я прави толкова уникална? Химичният й състав е съвсем прост -Н2О. Уникалността е в нейната структура, в т. нар. клъстери. Тези клъстери от години са обект на изучаване от различни учени, в това число и на Научноизследователския център по медицинска биофизика в София. Водата има доста интересни и понякога необясними свойства. Водата е единственото вещество в природата, което има три агрегатни състояния - твърдо, течно и газообразно. Освен това тя е единственото вещество, което при замръзване увеличава обема си. Всички други вещества се свиват при ниски температури.

Революционни са откритията на японеца Масаро Емото, който открива, че водата „помни". Водата запаметява енергията на събитията около себе си. Най-много обаче реагира на човешките емоции. От проведените експерименти е доказано, че любовта и благодарността най-добре влияят на водата. Отрицателните емоции я „замърсяват". Много древни народи от векове използват това свойство за лечение и отбрана от врагове. По този начин е доказано благотворното действие на светената вода. Именно на клъстерите се дължат всички чудотворни свойства на води от лековити извори.

Освен да дава живот и да лекува, водата може и да отнема живот. Най-яркият пример е унищожителното цунами в Малайзия, което отне живота на над 200 000 души и остави милиони без дом. Ежегодни примери са наводненията из Европа, включително в България. Без да навлизам в религиозната тематика, в Библията е казано, че именно с водата, с Потопа ще настъпи краят на света. Дълбоко из дебрите на океаните и моретата не важат човешките закони. Там природата на водата взема решенията, там се вихрят бури, които обръщат кораби. Дълбините на големите водни басейни и досега са неизучени, защото човешката раса явно още не е достигнала достатъчно развитие, за да бъде допусната до най-дълбоките и тъмни тайни на океаните. Може и да успеем да се заселим на Марс, но дали ще успеем някога да разберем какво има под повърхността на животворната течност?

Заради човека ледниците се топят, а Европа изстива. Това покачва нивото на Световния океан и има опасност след време част от сушата да е под водния хоризонт. Когато това се случи, човек ще може да осъзнае, че е трябвало да пази водата на планетата си. Тогава обаче може и да е късно.

Като изключим тези предимно научни факти, водата винаги е пленявала умовете на художници и поети. Много места са известни с величествените си водопади. Един от тях е Ниагарският - описан в „До Чикаго и назад" от Алеко Константинов. Водата и до днес продължава да завладява младите хора, които свързват морето и летните месеци само с приятни и незабравими моменти.

Хубавото е, че ако се „държим" добре с водата, и тя ще се държи добре с нас. Дори не е нужно винаги да й казваме думите „любов" и „благодарност", достатъчно е само да не я замърсяваме с отпадъците си.

КОНКУРС ЗА ФОТОГРАФИЯ

Маргарита Николова - 1-во място

Ема Иванова - 2-ро място

Надя Илиева - 3-то място

Биляна Великова

Ценка Цветкова

Даниел Ванов

Елица Попова

Елица Попова

Ема Иванова

Ема Иванова

Емил Емилов

Емил Емилов

Емил Емилов

Антонио Чорбаджийски

Антонио Чорбаджийски

Антонио Чорбаджийски

Искренна Панайотова

Маргарита Николова

Митко Митков

Никола Йовков

Николета Димитрова

Пламена Георгиева

Светла Симеонова

КОНКУРС ЗА РИСУНКА

А така празнувахме с победителите в конкурса "ВОДАТА - ОПАСНА И ПРЕКРАСНА":

Още веднъж благодарим на всички, участвали в конкурса и до нови срещи!

   Назад Нагоре   
design by Fashion.BG © 2005 “Водоснабдяване и Канализация” ООД - Русе. Всички права запазени.